Background

Обложување мраз спортови


Спортовите на мраз вклучуваат различни спортски активности кои се изведуваат на мраз. Овие спортови обично се играат на лизгалишта, ледени прстени или природни површини мраз. Еве неколку популарни спортови на мраз:

  <тоа>

  Хокеј на мраз: игра во која играчите на тимот се обидуваат да внесат пак во форма на пакување во голот на противничката екипа. НХЛ (Национална хокеарска лига) е позната како професионална лига на највисоко ниво на овој спорт.

  <тоа>

  Уметничко лизгање: Мешавина од танцување на мраз и атлетика изведени поединечно, во парови или групи. Играчите заработуваат поени правејќи потези и свиоци со голема тежина.

  <тоа>

  Брзинско лизгање: спорт во кој спортистите се натпреваруваат едни против други во трки на кратки, средни или долги растојанија. На Олимписките игри има и категории на кратки патеки и на долги патеки.

  <тоа>

  Курлинг: спорт во кој играчите се обидуваат да ги насочат тешките гранитни камења што се лизгаат на мраз до целната област. Соиграчите можат да ја контролираат брзината и насоката на каменот со триење на површината на мразот со нивните метли.

  <тоа>

  Бенди: Слично на хокејот на мраз, но се игра на поголем терен и се користи топка. Особено е популарен во Шведска и Русија.

  <тоа>

  Синхронизирано лизгање: Тимска форма на уметничко лизгање изведена од повеќе лизгачи. Тимовите собираат поени со изведување синхронизирани движења придружени со музика.

  <тоа>

  Качување на мраз: Активноста на качување на површини покриени со мраз. Тоа може да се направи и како натпреварувачка и како рекреативна активност.

Ледените спортови се многу популарни, особено во регионите со студена клима, и многу од овие спортови се вклучени во Зимските олимписки игри. Овие спортови бараат рамнотежа, координација и физичка издржливост, особено на мраз.

Prev Next