Background

Sportet e basteve në akull


Sportet në akull përfshijnë aktivitete të ndryshme sportive të kryera në akull. Këto sporte luhen zakonisht në sheshe akulli, unaza akulli ose sipërfaqe akulli natyrale. Këtu janë disa sporte të njohura në akull:

  Hokej mbi akull: Një lojë në të cilën lojtarët e ekipit përpiqen të rrëshqasin një top në formën e një topthi në portën e ekipit kundërshtar. NHL (National Hockey League) njihet si liga profesionale e nivelit më të lartë të këtij sporti.

  Patinazh artistik: Një përzierje e vallëzimit në akull dhe atletikës të kryera individualisht, në çifte ose grupe. Lojtarët fitojnë pikë duke bërë lëvizje dhe kthesa me vështirësi të mëdha.

  Patinazh i shpejtësisë: Një sport në të cilin atletët konkurrojnë kundër njëri-tjetrit në garat e distancave të shkurtra, të mesme ose të gjata. Në Lojërat Olimpike ka dy kategori pista të shkurtra dhe distanca të gjata.

  Kurling: Një sport në të cilin lojtarët përpiqen të drejtojnë gurët e rëndë të granitit që rrëshqasin në akull në zonën e synuar. Shokët e skuadrës mund të kontrollojnë shpejtësinë dhe drejtimin e gurit duke fërkuar sipërfaqen e akullit me fshesat e tyre.

  Bandy: Ngjashëm me hokej mbi akull, por luhet në një fushë më të madhe dhe duke përdorur një top. Është veçanërisht popullor në Suedi dhe Rusi.

  Patinazh i sinkronizuar: Një formë e patinazhit me figura e bazuar në ekip, e kryer nga shumë patinatorë. Ekipet mbledhin pikë duke kryer lëvizje të sinkronizuara të shoqëruara me muzikë.

  Ngjitje në akull: Aktiviteti i ngjitjes në sipërfaqe të mbuluara me akull. Mund të bëhet edhe si një aktivitet konkurrues dhe rekreativ.

Sportet e akullit janë shumë të njohura, veçanërisht në rajonet me klimë të ftohtë dhe shumë prej këtyre sporteve përfshihen në Lojërat Olimpike Dimërore. Këto sporte kërkojnë ekuilibër, koordinim dhe qëndrueshmëri fizike, veçanërisht në akull.

Prev Next